Waco draagt bij aan renovatie Villa van Waning

Het voormalige kantoorpand van de Rotterdamse Cementsteenfabriek van Van Waning & Co krijgt een nieuwe functie. Het pand is gebouwd in 1898, een belangrijk moment in de bestaansgeschiedenis van Waco. Hier wilden wij graag een bijdrage aan leveren. Waco zorgde ervoor dat de ornamenten (de kat en de hond) in ere werden hersteld en teruggeplaatst.

Al dertig jaar lang stond de verpauperde villa leeg. eind 2019 nam Vincent Taapken met zijn bedrijf New Industry het pand over van de gemeente. In eerste instantie bestond het idee om op de eerste en tweede verdieping een fine dining restaurant te openen.  Op de begane grond werden een koffiebar en patisserie gepland met een fijn terras rondom het gebouw. Vanwege corona is dit op de lange baan geschoven. In het pand worden nu twee huurwoningen gerealiseerd. Op de begane grond houdt de ontwikkelaar vast aan horeca.   

Koninklijk schild

Het schild hoort bij de toekenning van het predicaat ‘koninklijk’. Ondernemingen die een eeuw bestaan kunnen een predicaat aanvragen. De Rotterdamse Cementsteenfabriek Van Waning & Co kreeg het predicaat al eerder van koningin Emma. Oprichter en eigenaar Jacob Isaac van Waning begon zijn fabriek in 1888. Hij had bedacht hoe je cementstenen rioolbuizen kon maken. Een absolute innovatie voor die tijd. Eind 19e eeuw is Paleis het Loo nog van rioleringen voorzien door Van Waning & Co.

Waco herstelt ornamenten

Toen commercieel directeur, Ron van Boven, hoorde over de renovatieplannen van het voormalige kantoorpand van Van Waning & Co wist hij het zeker: ‘hier willen wij een bijdrage aan leveren’. Boven op het gebouw stonden twee ornamenten, één van een kat en één van een hond. Van de twee beelden was weinig meer over. Als voormalige eigenaar wilden we graag twee nieuwe beelden schenken.

De beelden zijn van de gevel gehaald en naar het lab van 3DMZ gebracht. Daar zijn de restanten ingescand met een 3D scanner. Vervolgens maakte een 3D-sculpter met behulp van de 3D-scans en foto’s digitaal identieke modellen. Met behulp van een 3D betonprinter zijn de beelden geprint. Inmiddels zijn de stenen replica’s geplaatst en samen met de gevels wit geschilderd. Het resultaat mag er zeker zijn. ‘Het is fantastisch om te zien dat het verpauperde pand in ere wordt hersteld en zo een stukje van de geschiedenis van Waco blijft bestaan’ zegt de trotse Ron van Boven.

Brugligger Dijckerwaalthe-ox