Afsluitdijk

  • opdrachtgeverLevvel BV
  • aannemerLevvel BV
  • ondernemingWaco

In 2021 heeft Waco opdracht gekregen voor de engineering, productie en levering van 6 prefab betonnen suction bells en volutes die samen pomphuizen vormen voor de Afsluitdijk. De suction bells zijn elk opgedeeld in vier gelijke delen, de 6 volutes zijn elk opgedeeld in 8 delen bestaande uit gewapend betonnen elementen.

 

Zes pompblokken van elk negen meter hoog zorgen ervoor dat de gemalen bij Den Oever bij uitzonderlijk hoog water toch water vanuit het IJsselmeer naar de Waddenzee kunnen afvoeren. Een complexe opdracht waar precisie van groot belang is.

 

Samen kunnen de pompen vanaf 2024 235.000 liter water per seconde verplaatsen van het IJsselmeer naar de Waddenzee. Om deze pompcapaciteit te kunnen garanderen, moeten de pompblokken aan de hoogste eisen voldoen. Ze zijn dan ook volledig op maat ontworpen en gemaakt. De slakkenhuizen zijn opgebouwd uit dertien elementen. De bewapening is op een speciale manier gebogen, hiervoor zijn ook speciale mallen ontwikkeld aan de hand van 3D modellen. Dit om te controleren en te vergelijken met de theoretische modellen. De slakkenhuizen hebben ieder een complexe ronde vorm met minimale tolerantie.

Vertel ons meer over jouw project