Uit de oude doos: Harnaspolder

Voor de wijk Harnaschpolder in Delft is een familie van archetypische bruggen ontworpen met bijzondere leuningen. In de leuningen zijn teksten verwerkt op basis van de geschiedenis en landschappelijke thema’s van Harnaschpolder. Dit project omvat 27 bruggen en 12 duikerbruggen.

Bijzondere balustrades

De balustrades zijn ontworpen als zwevende balken verbonden door een serie stripstalen balusters. Op subtiele wijze verschilt de uitwerking van al deze balken, afhankelijk van de locatie of de route waarlangs de brug zich bevindt. Als materiaal voor de leuningen is beton, roestvrij staal en hout gebruikt. De teksten op de betonnen leuningen volgen routes van en naar het centrum van Delft en zijn gebaseerd op landschappelijke thema’s als ‘Waterrijk’ en ‘Weidsheid’. De houten leuningen liggen langs korte voetgangersverbindingen en hebben teksten met het thema ‘Overbruggen’. Alle teksten zijn geschreven door taalkunstenaar Margriet van Bebber. Voor de uitvoering van de teksten is een speciaal lettertype -de Harnasch Sans- ontworpen door typograaf Peter van Blokland.

Bruggen van Waco

De bruggen met stalen leuningen staan haaks op de richting van de bruggen met betonnen leuningen, bij wijze van ‘jaarringen’ rond het centrum van Delft. De afbeeldingen op de leuningen refereren aan kenmerkende perioden in de geschiedenis van de Harnaschpolder, als bijvoorbeeld Steentijd, Middeleeuwen en Tuinbouw. De afbeeldingen op de stalen balustrades zijn ontworpen door kunstenaar Mariska van den Enden; haar tekeningen zijn gedigitaliseerd en vervolgens uit een roestvrij stalen plaat gelaserd.

Waco heeft voor dit project de duikerbruggen, bruggen en betonnen leuningen geproduceerd. Lees meer over de bruggen van Waco

 

prefab put en uitstroomconstructie