Waco produceert eerste sluisdeur van ultra hogesterkte beton

BERGEN OP ZOOM, 6 maart 2024 – Een mijlpaal in de Nederlandse ingenieurs- en betonindustrie: FDN Group heeft, in samenwerking met Waco, met succes de eerste onderhoudsvrije sluisdeur van ultrahogesterkte beton (UHSB) geproduceerd. Deze baanbrekende prestatie opent de deur naar een geheel nieuwe generatie duurzame infrastructuur, waaronder sluizen, waterkeringen en offshore windturbines.

Traditioneel worden sluisdeuren vervaardigd uit hout of staal, materialen die aanzienlijk onderhoud vereisen en een beperkte levensduur hebben in vergelijking met beton. Houten deuren moeten bijvoorbeeld om de circa 25 jaar worden vervangen, terwijl stalen deuren na tien tot vijftien jaar een nieuwe, vaak vervuilende, coating nodig hebben tegen roest. Betonnen constructies bieden daarentegen een onderhoudsvrije levensduur van minimaal 100 jaar.

 

De ontwikkeling van deze innovatie begon in 2018, toen FDN Group in samenwerking met de Provincie Groningen een sluisdeur ontwierp van ultra hogesterkte beton met een kern van EPS (geëxpandeerd polystyreen). Deze lichtgewicht kern bespaart gewicht en biedt tegelijkertijd een uitzonderlijke drukbestendigheid, vergelijkbaar met staal. Hoewel het materiaalonderzoek en ontwerp vlot verliepen, bleek het storten van een UHSB-sluisdeur complex. Na drie eerdere mislukte pogingen, slaagde Waco, onderdeel van Concrete Valley, er wel in om in februari en maart dit jaar de sluisdeuren met succes te produceren.

 

De ultra hogesterkte betonnen deuren, inclusief hun opwaartse kracht dankzij de polystyreen kern, zijn net zo zwaar als de stalen en houten varianten en hebben een sterkteklasse van C200, ongekend hoog in vergelijking met traditioneel beton. Door een hogere dichtheid van het betonmengsel, het gebruik van staalvezels en speciale vulstoffen is UHSB maar liefst tien keer sterker dan traditioneel beton. De provincie Friesland financierde de betonnen sluisdeuren, van 7,3 bij 5,3 meter, die na het vaarseizoen in opdracht van de provincie Groningen zullen worden geplaatst in de Robbengatsluis te Lauwersoog. Hiermee zullen de bestaande houten sluisdeuren worden vervangen door deze aanzienlijk duurzamere variant.